renegade_officer89

Nepton 280L Pump and Fan RPM question

Recommended Posts

Hello to everyone on CM Community, may you all have a nice day today.

Last night I bought myself a Cooler Master Nepton 280L to replace my CM TPC 812 which failed to cool my FX-9350 even with 2 Corsair SP120 fans. After installation, I immediately tested my CPU, stressing it with Prime95 and I immediately liked my results. HWMonitor reports an idle temperature between 20C-40C (which is almost room temperature for my country) and a fully stressed run of Prime95 at just 60C, in comparison to the 78C-81C that I got from the TPC 812 which induces massive downclocks. And the stock fan isn't too noisy when I placed it on Silent mode in my BIOS. Just pop open a game (tested Far Cry 4) and I didn't hear anything anymore, so I'm fine with the cooler. However, there are two issues that slightly bothered me with it.

1. The fan pump spins at an RPM too high, hovering between 6.6k and 6.8k RPM. Is it supposed to do that? I read some forum somewhere that suggested a user of the same CLC to plug it on the CPU fan header with a casing fan's low noise adapter to reduce the pump speed. I did this and it dropped to 4.7k RPM. Is this a good idea? Will this damage anything?

2. The fan speeds doesn't seem to change even when on load. It stayed at 1.2k RPM, having a difference of less than a hundred RPM when on load compared to idle. Is this correct? As mentioned above, I set it to Silent mode in BIOS, yet the RPM doesn't increase despite the load on the CPU. Is this normal? The 2xJetFlo 140mm fans are connected to the supplied fan header splitter and connected to my motherboard's (a Gigabyte GA-990FXA-UD3) SYS_FAN1 header. The fans are set to a pull config with the rad in the casing and the fans outside because my casing didn't actually fit the entire rad assembly, though they still worked.

 

My specs if needed:

 

Corsair Carbide 200R

AMD FX-9350

Gigabyte GA-990FXA-UD3

Windows 8.1

CM VS750w

Palit 970 Jetstream

Kingston HyperX Blu 8GB 1600MHz

Kingston HyperX 3k SSD

WD Green 2TB,3TB,4TB

And of course, CM Nepton 280L with JetFlo140mm x 2

 

Pictures of my (extremely messy) setup later if needed.

Thank you for all those who read my problems.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.