Search the Community

Showing results for tags 'awful noise'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Campaign
    • Case Mod World Series 2019
  • Announcements and Giveaways
    • Announcements
    • Giveaways
    • CES & Computex
  • PC Building Guide
    • Reviews and Unboxing
    • Build Advice
    • Build Worklogs
  • Hardware
    • Cooling
    • Cases
    • Power Supplies
    • Peripherals
  • General Discussion
    • General Hardware
    • Overclocking
    • Game Zone
    • Product Suggestions
  • Modding
    • Mod Lounge
    • Mod Worklogs
    • Mod Contests

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Location


Interests

Found 1 result

  1. A little background on my problem and educated speculation as to what caused it: (Please note, I have an extensive electronics background. I have been building PCs for 2 decades now and am currently employed as a fly-by-wire technician for a fortune 500 company that will remain unnamed. My life is spent troubleshooting systems that I could never hope to personally afford. That being said, this is a water cooler for a PC, not an Inceptor Interface Module for a jet aircraft.) My MasterLiquid Lite 240 worked perfectly fine for months after installing it. My current motherboard was built right around the time that Windows 8.1 was released, and I was running Win7 x64. Everything was peachy. Then I made the ultimate mistake...I upgraded to Windows 10. Apparently W10 handles waking up from hibernation differently than previous versions of windows did. Upon waking my computer up, the water pump started pumping as usual, but the fans for my radiator did not start back up. Given that the fans never even reached audible levels unless my CPU was under heavy load, I didn't even notice that they weren't spinning. I booted up Assassin's Creed: Origins and after a few minutes noticed that my framerate was choppy in areas that it never had been before. It was at this moment that I realized I couldn't hear the fans like I usually would while playing this game. I hopped up, ran over to my PC, and noticed that the entire case near where the radiator was mounted was almost too hot to touch. At this exact moment, my motherboard turned the PC off due to thermal runaway. In my BIOS, I have the thermal shutdown line set at 95*C, a line I had never gotten anywhere close to (Socket temperature during Prime95 stress testing never surpassed 65*C). After allowing my computer to cool for a half hour, I booted the system back up and tweaked my windows settings to ensure that it never even went to sleep again, much less hibernated. Thankfully, the radiator fans spun right back up after powering on. However, the water pump is now at least 275% louder than it had ever been before. It's loud. I'm talking louder than my house's HVAC air handler. But it still works, thankfully. And before you ask, I am 150% sure that the noise is coming from the pump unit. If you place your finger (gently, obviously) on the pump housing, you can feel it vibrate at the same frequency as the "grinding" noise. Also, I am using the proper fan headers for my water pump and radiator fans. Again, my system never had any issues whatsoever when running Windows 7. My speculation is that by pumping liquid through the radiator without the fans blowing across the fins, and reaching a CPU socket temperature of >95*C, I ended up increasing the pressure inside the pump beyond its designed limits. I have no idea what the actual mechanical design inside this pump is, but I imagine that the overtemp and overpressure inside the unit physically deformed a portion of the pump, resulting in the "grinding" noise that I now hear. So here is my actual question: is the damage that windows 10 caused covered by my warranty? I'm positive that my cooler is still in its warranty period (Purchased ~10 months ago). Clearly this wasn't a flaw in worksmanship, but it wasn't user error or carelessness either. I'm just glad that this incident didn't end up frying my CPU. I also want to inform you, Cooler Master, that the swiftness and grace with which you respond to this post will be the sole determining factor in whether or not I purchase your products in the future. I am currently choosing parts for my next PC build and will gladly use your products in it if you treat me right. However, if I feel as if I have been ignored or receive a cookie cutter, patronizing response that doesn't treat me like someone who understands even basic electronics principles, I will take my money to another vendor such as Corsair or Thermaltake. Thanks for your time!